BLACK-WINGED STILT, HIMANTOPUS

HIMANTOPUS, SZCZUDŁAK

Szczudłak zwyczajny, Szczudłak, Himantopus himantopus, jest średniej wielkości ptakiem brodzącym z rodziny szczudłonogów (Recurvirostridae). Zamieszkuje wszystkie kontynenty oprócz Antarktydy.

Szczudłaki mają jeden z najrozleglejszych zasięgów występowania. Długo utrzymujące się susze nad Morzem Śródziemnym powodują przemieszczanie się ich do Europy Środkowej i zasiedlenia przez kolejne pary.

W Polsce pojawia się regularnie, sporadycznie odbywa lęgi. Stwierdza się wzrost liczby obserwacji szczudłaka na terenie kraju.

Ptak wielkości gołębia, jednak ze względu na długie nogi wygląda na większego. W locie ma bardzo rozciągniętą sylwetkę, a nogi sięgają 20 cm poza ogon. 

Na terenie Polski gatunek ten objęty jest ścisłą ochroną gatunkową.

Rozmiary: Długość ciała ok. 35–40 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 75 cm, waga 140–205 gram.

BLACK-WINGED STILT, HIMANTOPUS HIMANTOPUS, SZCZUDŁAK

0 komentarzy:

Dodaj komentarz

Chcesz się przyłączyć do dyskusji?
Feel free to contribute!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam.